Een huwelijk zonder gasten? Da’s natuurlijk maar niets. Een uitnodiging is dan ook echt een must. En hoewel het heel makkelijk is om veel van je gasten uit te nodigen met een berichtje op sociale media, blijft het toch de moeite om een échte uitnodiging te versturen. Met envelop enal! Wij vertellen je waaraan je zeker moet denken.

De timing: Wanneer verstuur je de uitnodiging van je huwelijk?

Voor we verder gaan is het belangrijk om nog even mee te geven wanneer je die uitnodiging nu precies nodig hebt. Over het algemeen geldt de regel dat je de uitnodiging van je huwelijk 8 weken, en ten laatste 6 weken, voor de grote dag verstuurt. Zo heb je nog voldoende tijd over om mensen te contacteren die niet meteen bevestigen.

 

Maar wanneer bestel je die kaarten dan? Het is aangeraden om je uitnodiging wel op tijd af te hebben, zo ongeveer 3 maanden voor je trouwt. Die tijd heb je nodig om een proefdruk te laten doen en eventuele foutjes te corrigeren. Zo bouw je voor jezelf een buffer in, die je meteen heel wat meer zekerheid geeft. Een extra tip: bestel een paar uitnodigingen extra. Er zijn misschien wel last-minute genodigden, of wie weet raakt er wel een kaartje verloren bij het versturen. Het is bovendien ook heel fijn om een extra uitnodiging te hebben om zelf bij te houden als herinnering. 

 

Verstuur je ook save-the-date kaartjes? Dat doe je best 4 tot 6 maanden voor je huwelijk. Met zo’n kaartje vraag je aan je daggasten om eigenlijk de hele dag vrij te houden. Dat is handig als je huwelijk in een vakantieperiode valt, bijvoorbeeld, of als je in het buitenland trouwt. Dit type kaartje geeft niet zo veel informatie als de officiële uitnodiging. Je vermeldt uiteraard de datum, de namen van bruid en bruidegom, en eventueel ook de locatie (als je in ‘t buitenland trouwt). Om verwarring te voorkomen geef je best ook nog aan dat de officiële uitnodiging later volgt.

uitnodiging huwelijk

Hoe ziet de uitnodiging van je huwelijk eruit?

Tijd voor het echte werk! Het maken van je uitnodiging is geen makkelijke klus. Hoewel het een simpele taak lijkt kom je al snel met heel wat vragen. “Mag ik een dresscode vermelden? Wat als ik geen kinderen op mijn huwelijk wil?” Wij zijn er om die vragen voor je op te lossen.

De basics

We beginnen bij het begin: je vermeldt de namen van jezelf en je partner, de datum waarop jullie elkaar het ja-woord geven, en de plek waar jullie dit zullen doen. Gebeurt dit op meerdere locaties? Geef dit mee op de uitnodiging.

uitnodiging huwelijk pen
De planning

Een huwelijk is niet op 1, 2, 3 gefikst. Het duurt wel een hele dag, en sommige gasten zijn misschien aanwezig voor de hele dag, terwijl anderen enkel op de receptie of het avondfeest aanwezig zijn. Het is belangrijk om duidelijk aan je genodigden mee te geven om hoelaat en op welke plek zij verwacht worden, voor welke aangelegenheid.

 

Daarom is het belangrijk om op voorhand je tijdsplanning van de dag klaar te hebben, én om te weten welke gasten je op welke momenten aanwezig wilt hebben. Je maakt dan verschillende uitnodigingen voor elk type gast, en vermeld telkens een aangepaste planning.

Een antwoordkaart

Bij je uitnodiging steek je een apart kaartje waarmee je genodigden hun aanwezigheid kunnen bevestigen, of net kunnen melden dat ze niet aanwezig zullen zijn. Jij zorgt ook meteen voor de postzegel en het adres waar de kaartjes moeten aankomen, zodat je genodigden zich daar geen zorgen over hoeven te maken. Zo verhoog je ineens de kans dat ze de antwoordkaart meteen terugsturen. Hoe makkelijker, hoe waarschijnlijker.

uitnodiging huwelijk antwoordkaart
De dresscode

Heb je een dresscode? Prima! Dat mag je zeker vermelden op je uitnodiging. Het is namelijk jammer dat iedereen in een totaal verschillende stijl zou komen, als jij net een bepaald thema voor ogen hebt. Wees hierin duidelijk en correct, maar kom niet te opdringerig over. Iedereen weet wel dat je als gast niet in een lange witte jurk op een huwelijk kan verschijnen. Dat hoef je dus zeker niet mee te geven.

Je cadeauwensen

Gebruik je het geld van je gasten om je trouwfeest voor een deel te bekostigen, of om op huwelijksreis te gaan? Dan mag je gerust een envelopje of je rekeningnummer op de uitnodiging vermelden. Heb je een huwelijkslijst of wil je liever van iedereen een kaartje van de Lotto? Ook dat mag je hier meegeven.

uitnodiging huwelijk cadeauwensen
Je contactgegevens

Soms blijven gasten toch met vragen zitten, of willen ze jullie gewoon iets vertellen. Dan is het handig als ze meteen weten hoe ze met jullie in contact komen. Maak bijvoorbeeld een apart e-mailadres, speciaal om alles wat met je huwelijk te maken heeft, te regelen. Of laat je telefoonnummer achter, zodat mensen je rechtstreeks kunnen bellen.

Een persoonlijk gevoel

Natuurlijk wil je een mooie uitnodiging, die helemaal past bij jullie als koppel. Daarom denk je best op voorhand na over de stijl, en eventueel een persoonlijke touch. Werken jullie bijvoorbeeld met bepaalde bloemen, overal in de decoratie? Verwerk de bloem ook op de uitnodiging. Heb je een logo laten ontwerpen, of is je huwelijk opgebouwd rond een bepaalde spreuk die jullie als koppel typeert? Toon het op de uitnodiging. Zo creëer je meteen nieuwsgierigheid én emotionele waarde bij je gasten.

uitnodiging persoonlijk gevoel
Een paar extra wensen

Zijn er nog dingen die je eigenlijk aan je gasten wilt vertellen als je ze uitnodigt? Ook die extra zaken kun je wel vermelden, zolang ze voor jou belangrijk genoeg zijn om mee te geven. Wil je bijvoorbeeld geen kinderen op je huwelijk? Vermeld de namen van de volwassenen van ‘t gezin, en die van de kinderen niet. Zo geef je dit subtiel mee. Je kan het natuurlijk ook persoonlijk vermelden aan een paar belangrijke gasten, die de boodschap mee voor je verspreiden.

 

Hou je je huwelijk liever beperkt, en wil je niet dat iedereen z’n partner meeneemt? Dat kun je meteen heel duidelijk maken door enkel de naam van de genodigde te vermelden, en niet die van zijn of haar partner. Vermeld enkel +1 als je dat ook echt wilt. Het is perfect mogelijk dat je niet alle partners van je 30 collega’s erbij wilt hebben, als je hen helemaal niet zo goed kent, en je huwelijk liever niet té groot maakt.

Algemene tips

En als laatste geven we je nog een paar algemene tips mee. Zo zie je zeker niets over het hoofd! Ten eerste: let heel goed op voor schrijffouten, en kijk dit ook zeker na bij de proefdruk. Het kan zijn dat er toch ergens een foutje insluipt, omdat je waarschijnlijk uren op dezelfde tekst twijfelt. Laat het dus zeker nalezen door iemand, en check op verschillende momenten of je nog iets opmerkt.

 

Geef ook niet té veel informatie mee. Beperk je tot de noodzakelijke dingen. Het is altijd een goed idee om een extra kaartje mee te sturen als je écht bepaalde informatie wilt doorgeven. Heb je bijvoorbeeld een kamer geboekt in een hotel? Of regel je vervoer tussen bepaalde locaties in voor een aantal gasten? Dan geef je gewoon een extra kaartje mee met deze informatie. Zo vermijd je een volgepropte uitnodiging, waardoor je bomen door ‘t bos niet meer ziet.

 

En tot slot hou je ook altijd rekening met de gekozen stijl. Maak een moodboard, zoek voorbeelden op, betrek het thema van je huwelijk, en laat je adviseren door een drukker of grafisch ontwerper. Zij kunnen je helpen met het bepalen van de stijl, en zorgen er mee voor dat je uitnodiging geen samenraapsel wordt van allerlei zaken.

uitnodiging huwelijk

Nu ben je klaar voor ‘t echte werk. Ben jij al aan je uitnodiging begonnen? Gebruik dit dan als checklist, voor je de uitnodiging naar de drukker stuurt. Succes!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op deze manier steeds op de hoogte van de trends in de bruidssector.