Een huwelijk zit vol tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven, maar waar komen die tradities nu juist vandaan? Wij kozen drie leuke huwelijkstradities uit en nemen je mee naar hun ontstaan. Weet je al of jij deze klassiekers in je huwelijk wilt?

Vrijgezellenfeesten

Waar het nu gaat om een gezellige avond, dag of zelfs een heus weekend met je goede vrienden en familieleden, was het vroeger toch net wat ernstiger. Deze huwelijkstraditie gaat namelijk terug op het kidnappen van een bruid door de bruidegom en zijn trawanten. Later evolueerde het gebruik naar het stelen van de bruid door mensen die niet achter het huwelijk stonden en nog wat later hulden de bruid en haar vriendinnen zich in gelijkaardige outfits om boosdoeners te verwarren. Zo zag ook de opkomst van de bruidsmeisjes het licht.

Het gooien van het trouwboeket

Wanneer de bruid zich klaarmaakt om het trouwboeket te gooien zie je altijd een hoop enthousiaste (en minder enthousiaste) dames klaarstaan om het boeket te vangen. Dat was vroeger toch net iets anders. Het gooien van bloemen diende namelijk om kwade geesten af te weren. Wanneer je de bloemen naar iemand gooide, wenste je haar geluk en bescherming toe. De bruid koos haar beste vriendin zelf uit en gooide voorwaarts. Je moest toen natuurlijk wel goed kunnen mikken. 😉

Het weggeven van de bruid

Het weggeven van de bruid

De vader die samen met de bruid naar het altaar loopt is voor vele bruiden nog steeds een van de hoogtepunten van de huwelijksceremonie. Voordat vrouwen als gelijkwaardig werden aanzien was het echter een letterlijke overhandiging van de bruid door de vader aan de bruidegom. De bruid kon namelijk meestal niet kiezen met wie ze trouwde en van zodra ze het ja-woord sprak was het haar man die alle beslissingen nam. De bruid werd dus letterlijk weggegeven. Lang leve onze moderne tijden!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op deze manier steeds op de hoogte van de trends in de bruidssector.