Een veelbesproken onderwerp in trouwland: kinderen. Het ene koppel zou er nog niet aan denken om hun huwelijk te vieren zonder een paar kinderen op ‘t feest, terwijl anderen net absoluut een feest willen organiseren waar géén kinderen zijn toegelaten. Het is dan ook niet vreemd dat hier regelmatig discussie over ontstaat. Wij geven je raad.

Don’t: ‘Adults Only’ op je uitnodiging zetten

Het is natuurlijk de bedoeling dat je wel duidelijk maakt aan je gasten dat je liever niet hebt dat er kinderen aanwezig zijn op je huwelijk. Dan zet je het toch gewoon op je uitnodiging, toch? Beter niet, want het blijft een gevoelig onderwerp. Hoewel je je zeker niet schuldig hoeft te voelen voor je beslissing, pak je het beter iets subtieler aan. En dat gebeurt niet door ‘Adults only’ op je uitnodiging te zetten.

Do: Specifieke namen op de uitnodiging zetten

Hoe je het dan wel doet? Zet de namen van de personen die effectief zijn uitgenodigd gewoon op je uitnodiging. Zo is het meteen duidelijk wie er wél en niét is uitgenodigd. Het laat geen ruimte voor veronderstellingen, terwijl het ook niet te hard overkomt. Hebben je gasten toch nog vragen? Dan zullen ze je het vast gewoon vragen. Het is dan veel makkelijker om er samen over te praten. 

Don’t: De regels plooien voor bepaalde gasten

Wil je zus heel graag toch haar dochter van 4 meenemen? Dan moet je eigenlijk hard zijn. Met een goed gesprek klaar je uit waarom je de beslissing hebt genomen om geen kinderen toe te laten. En als die regels gelden voor één persoon, dan gelden die eigenlijk ook voor anderen. Wees hier gewoon duidelijk in, anders komt dit persoonlijk aan. ‘Waarom zij wel, en wij niet? Vinden ze mijn kinderen niet leuk? Ben ik niet goed genoeg?’ Dat soort vragen krijgt geen enkele bruid graag.

Do: Rekening houden met gasten die niet kunnen komen

Je houdt er wel ook best rekening mee dat het niet altijd even makkelijk is om een babysit te regelen voor een hele dag. Zeker niet als de rest van de familie of vriendengroep ook op je huwelijk aanwezig is. Communiceer dus tijdig over je beslissing, zodat je gasten voldoende tijd hebben om een oplossing te zoeken. Koppels met erg jonge kindjes laten hun kleintje soms liever niet zo lang achter. Je moet er dan ook rekening mee houden dat sommige gasten zullen afhaken. En dat mag je hen zeker niet kwalijk nemen. Jij neemt jouw beslissing, zij nemen die van hen.

Geen kinderen op huwelijk

Don’t: Je eigen wensen aan de kant schuiven voor anderen

En wat je zeker niet mag doen, is je eigen wensen voor je huwelijk aan de kant schuiven, omdat je commentaar verwacht van anderen. Het is jouw huwelijk. Hoewel je rekening houdt met je gasten, ben jij het die uiteindelijk wel de beslissingen neemt. Als je dus écht heel zeker bent over het feit dat je geen kinderen op je feest wilt, moet je dat ook doordrukken.

Do: Open communiceren met je gasten

Krijg je toch commentaar van bepaalde gasten? Spreek hen er gewoon over aan in een rustig gesprek. Probeer nogmaals duidelijk te zijn, en leg uit waarom je die keuze hebt gemaakt. Als je een goede relatie hebt met je gasten mag jouw beslissing geen invloed hebben op de sfeer van je feest, of het gevoel bij je gasten. Zeker de mensen die kort bij je staan, zoals je beste vrienden en je familie, begrijpen vast waar je keuze vandaan komt. Sta dus sterk in je schoenen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op deze manier steeds op de hoogte van de trends in de bruidssector.