Yes, tijd om je gastenlijst op te stellen! Jij hebt vast al een goed idee van wie je op je huwelijk wilt. Maar wat met de zogenaamde ‘plus-one’? Misschien zijn sommige van je vrienden of familieleden wel single, of nog maar net in een relatie. Wat je daarmee doet? Dat lees je hier.

Getrouwde koppels: beide uitnodigen

We beginnen met de makkelijkste situatie: je nodigt een oude studiegenoot uit, die zelf ook net getrouwd is. Het spreekt voor zich dat je ook haar of zijn partner uitnodigt. Vanaf dat iemand getrouwd is, bestaat er eigenlijk geen twijfel meer. Bovendien bekijk je de partner van je gast dan zelfs niet als een plus-one, maar als een échte gast.

 

Dat was een makkie, maar wat met al de rest? Eigenlijk bestaat er geen universele regel voor. Je bekijkt elk situatie best op zich, case by case. De ‘no ring-no bring’ regel is wat ons betreft een beetje ouderwets, en geldt dus absoluut niet voor iedereen.

Niet getrouwd, wel stabiel: uitnodigen als koppel

Heeft je gast al lang een relatie, en ken je hem of haar ook al? Nodig hen beiden uit, als koppel én als uniek persoon. Heeft je gast al lang een relatie, maar heb je hem of haar nog nooit gezien? Ook dan kun je er voor kiezen om de partner uit te nodigen. Heb je anderzijds een nicht van 16 die nog maar net een lief heeft? Dan is een extra uitnodiging niet altijd een must. 

Een gast die niemand kent? Plus-one!

Naast het feit of iemand in een relatie zit of niet, is het ook heel belangrijk om na te denken over hoe goed je gast andere genodigden op je huwelijk kent. Als hij of zij écht weinig mensen heeft om mee op te trekken is het natuurlijk heel fijn als ze iemand mee mogen nemen. Anders is de kans waarschijnlijk groter dat zo’n gast beslist om toch niet te komen. Denk bijvoorbeeld aan een ex-collega of iemand uit je studententijd.

huwelijk plus-one gast

Single of héél pril: twijfelgeval

Is iemand van je gastenlijst single, maar wel lid van de vriendengroep? Dan is een plus-one dus niet altijd nodig. Hij of zij zal het je dan ook niet kwalijk nemen. Heeft diezelfde gast nog maar pas een nieuwe relatie? Dan is jouw huwelijk misschien de perfecte gelegenheid om iedereen te leren kennen. Bespreek met elkaar wat de mogelijkheden zijn.

Makkelijk? Niet helemaal. Het is nooit eenvoudig om te beslissen wie er wél of niet op de mooiste dag van je leven aanwezig is. Zeker niet als je rekening moet houden met je budget en de locatie. De keuze die je uiteindelijk maakt is sterk afhankelijk van hoeveel gasten je kan én wil uitnodigen, en de situatie van persoon tot persoon. Zijn er toch klachten of vragen? Die komen wel bij jou terecht. Praat erover, en leg je situatie uit. Zo kun je waarschijnlijk toch rekenen op ‘t begrip van je gasten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op deze manier steeds op de hoogte van de trends in de bruidssector.