Het meest emotionele gedeelte van je huwelijk is ongetwijfeld de ceremonie. De liefde van je leven en jij staan in ‘t middelpunt van de belangstelling. Alle ogen op jullie gericht. Natuurlijk, want iedereen wilt ten volle van dit moment meegenieten. Het is dan ook niet vreemd dat elke gast het beste plaatsje wilt bemachtigen. Guess what? Er is maar één eerste rij …

 

Daarom is het een goed idee om een planning op te maken van wie waar ongeveer zit tijdens de ceremonie. Dat wil niet zeggen dat echt iedereen een vaste plek moet hebben, maar wel dat er beste een richtlijn is. Wij helpen je bij het opstellen daarvan.

 

Om te beginnen: links of rechts? Dat is eigenlijk heel simpel te beantwoorden: iedereen die speciaal voor de bruid komt zit links. Iedereen die direct voor de bruidegom komt, zit rechts. Dat is volgens de ‘oude’ regels zo. Liever andersom? Geen probleem!

wie zit waar tijdens ceremonie huwelijk stoelen

Op de eerste rij: ouders en getuigen

Op de eerste rij zitten de ouders van de bruid en bruidegom, de getuigen en hun partner en je broers en/of zussen en hun partners. Ook je grootouders zouden hier kunnen zitten. Deze rij krijgt best wel vaste plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld met een paar leuke naamkaartjes.

 

Zijn je ouders gescheiden? Afhankelijk van hoe goed ze met elkaar kunnen opschieten, zitten ze langs elkaar, of met een rij ertussen. Het is oké om dit op voorhand te bespreken met je ouders, om vervelende situaties te voorkomen.

De eerstvolgende rijen: naaste familie en vrienden

Na de eerste rij zitten andere familieleden. Je grootouders (als die nog niet op de eerste rij zitten), tantes, nonkels, nichten en neven. Dit geldt vooral als je een goede band hebt met al je familieleden. Oudere mensen zitten trouwens ook best redelijk vooraan. Mensen die slecht te been zijn, of in een rolstoel zitten, worden aan de uiteinden van een rij geplaatst.

 

Tellen jouw vrienden als lid van je familie? Nodig ze uit om ook op de eerste rijen te zitten, of plaats ze er net achter. Afhankelijk van hoeveel contact je hebt met je familie, hoeveel familie je uitnodigt, en hoe groot je vriendengroep is, kun je hier wel wat switchen.

wie zit waar ceremonie huwelijk

De laatste rijen: collega’s en kennissen 

Op de laatste rijen plaats je de rest van je gasten. Dat zijn kennissen van vroeger, vrienden van je familie, en je collega’s.

Hulp nodig?

Heb je écht veel gasten? Bespreek vooraf met de ceremoniemeester hoe je mensen het best naar hun plaats begeleidt. Je kan iemand verantwoordelijk stellen om gasten naar hun zitplaats te begeleiden. Die persoon is best goed op de hoogte van hoe de belangrijkste gasten eruit zien, en kan aan anderen gewoon vragen wie ze juist zijn om hen meteen naar de juiste plek te brengen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Blijf op deze manier steeds op de hoogte van de trends in de bruidssector.